Stadsuitbreidingen

Sluiten

In de Wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog ontstond in de stad Utrecht woningnood door de huwelijks- en geboortegolf. Bij de gemeentelijke herindeling van 1954 werd het grondgebied van Utrecht verdubbeld. Drie grote nieuwe stadswijken — Hoograven, Kanaleneiland en Overvecht — moesten plaats bieden aan 90.000 inwoners. 

In de jaren 70 en 80 vond ook in de randgemeenten Maarssen, Nieuwegein en Houten grootschalige woningbouw plaats. Rond 1990 werden de Vinex-locaties gepland, grote nieuwbouwlocaties aan de rand van grote steden. In 2001 werd de gemeente Vleuten-De Meern aan Utrecht toegevoegd. Leidsche Rijn werd de grootste nieuwbouwlocatie van Nederland.

Inmiddels telt de stad Utrecht zo’n 330.000 inwoners. In een halve eeuw is de stad het Land van Zuylen steeds dichter genaderd en hebben woonwijken het gebied deels omsloten. Een landschap van boomgaarden, weilanden en tuinderskassen is veranderd in een stedelijk gebied, dat door de bewaarde historische elementen wel een eigen karakter heeft. Het Land van Zuylen ligt als een groene oase tussen de bebouwing.

Welkom in het Land van Zuylen

De geschiedenis van Slot Zuylen is nauw verweven met haar omgeving. Ooit lag het Slot middenin het weidse land, ver van de stad Utrecht. Nu ligt het ingeklemd tussen de huizen, de wegen en het water. Hier kunt u zien en ontdekken hoe dat in de loop van de eeuwen is gebeurd.

Aan de hand van de thema’s links op uw scherm kunt u verschillende tijdsperiodes verkennen. Op de historische kaarten staan bijzondere plekken gemarkeerd, die een geschiedenis of een verhaal over die periode herbergen.